TEKNOMAN HELP
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
TEKNOMAN HELP

PLAYSTATİON PORTABLE , PC,PS3,Wİİ,XBOX ,HACKER & TEKNOLOJİ TEKNOMAN YÖNETİMİ BY BAHADIR CİHAT AYGEN & BY BURAK POLAT
 
AnasayfaAnasayfa  Latest imagesLatest images  AramaArama  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yapGiriş yap  

 

 Yeni başlayanlar, almayı düşünenler lütfen soru sormadan önce bunu okuyun

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
ghost R
Admin
Admin
ghost R


Mesaj Sayısı : 91
Yaş : 39
Nerden : ELAZIĞ
Kayıt tarihi : 22/04/08

Yeni başlayanlar, almayı düşünenler lütfen soru sormadan önce bunu okuyun Empty
MesajKonu: Yeni başlayanlar, almayı düşünenler lütfen soru sormadan önce bunu okuyun   Yeni başlayanlar, almayı düşünenler lütfen soru sormadan önce bunu okuyun Icon_minitimeÇarş. Nis. 23, 2008 8:29 pm

Arkadaşlar başlık açmadan önce bu yazıyı okuyun burda yeni başlayanlar ve psp almayı düşünenleri sorduğu genel soruların cevaplarını vermeye çalışıcam.Bu başlıkta anlatılanları okumayıp burda cevapları verilen sorular sormak için başlık açarsanız silinicektir!

Öncelikle arkadaşlar bazı terimler var bilinmesi gerekenonlardan başlıyorum.

Sözlük

Firmware(fw):FirmWare , Sony'nin PSP için hazırladığı orjinal güncelleme paketleridir.Amacı hataları düzeltmek , açıkları kapatmak ve yeni özellikler katarak PSP'yi güncel tutmaktır.
Custom frimware(cfw):sony'nin yayınladığı fw'nin tüm özelliklerine sahip olan bunun dışında hafıza kartına attığımız kopya oyunları ve homebrew denen ev yapımı uygulamaları çalıştırmamızı sağlayan yazılımlardır.
Homebrew(ev yapımı uygulama):Kullanıcılar tarafından hazırlanmış , ev yapımı programların genel adıdır.
UMD:Universal Media Disc, Sony tarafından geliştirilmiş bir tür optik veri deposu. Bu disk türü sadece PSP'ye özeldir ve 1.8 GB veri saklayabilir.
ISO:UMD oyunların bazı programlarca bilgisayar ortamında oluşturulan dosya biçimi.cfw yüklü psplerde Hafıza kartında ISO isimli klasörün içine atılarak psp'den umd ye para vermeden oyun oynamamızı sağlayan dosyalar
CSO:ISO oyunların sıkıştırılması ile daha az yer kaplamaları.Bazı oyunları iso'dan cso'ya çevirdiğimizde çalışmasında sorun olabiliyor.
Downgrade (Versiyon Düşürme):Flash bellekte saklanan firmware sürümünü daha alt bir versiyona indirme işlemi.Orjinal fw den custom fw ye geçmede kullanılır.
Brick:Genellikle PSP'nin kod sistemine , downgrade işlemi sırasında hatalı müdahale edilmesi sonucu meydana gelen yazılımsal hasar durumu.
Unbrick:Kaynak yazılımı çalışmayan , açılma esnasında kilitlenen , kısaca brick olmuş PSP'leri düzeltme işlemidir.Pandora olarak da bilinir.
Recovery menu:cfw yüklü olan psp'lerde olan menu burdan psp için özel ayarlar yapılır.Psp tamamen kapalıyken R tuşuna basılı tutularak açma düğmesine basıldığında açılır.
VSH menu:Psp açıkken recovery menu 'deki ayarların bir kısmının değiştirilebileceği menüdur.
Flash:PSP'nin tüm dosya ve bilgilerinin saklandığı ana bellek. Bu bellek üzerinde işlem yapmak özel yazılımlar sayesinde mümkündür ancak yapılacak bir hata PSP'yi kullanılamaz hale getirebilir(brick).(Pandora ile brick psp düzeltilebilir)
Flash 0:PSP'nin ana flash bölümü, Sistemin çalışması için gerekli dosyaları barındırır.
Flash 1:PSP flashının cookie, arkaplan gibi kişisel dosyalarının saklandığı kısmı.
Flash Dump:PSP'nin flash dosyalarının kopyası.Genellikle firmware emulasyonu için kullanılır. Bu dosyaların dağıtılması yasal değildir.

PSP Hakkında Genel Bilgi

Şuanda psp'nin iki çeşiti mevcut.Bunlardan ilki eski model olan(psp1000-psp1006) normal psp veya fat psp olarak adlandırılan model, bu modelin üretimi artık yapılmıyor gittigidiyor ve benzeri ikinci el satışı yapan yerlerde ortalama 200-250 Ytl gibi fiyatlarla bulabilirsiniz.Siyah,beyaz,mavi,altın sarısı,pembe renkleri vardır.
Psp'nin ikinci modeli ise slim&lite(psp2000) piyasada kısaca slim olarak adlandırılır.Fat psp'den en önemli farkı Tv'ye bağlanabilir(ekstradan temin etmeniz gereken bir kablo ile) ve eğer tv'de prograsive scan özelliği varsa oyun oynayabilir,video ve resimlerinizi gösterebilirsiniz , eğer tv nizde prograsive scan özelliği yoksa oyun oynayamazsınız ama video ve resimlerinizi gösterebilirsiniz.Bir diğer farkıda fat psp'de 32 mb ram varken slimde 64 mb ram var.Ayrıca yanlış hatırlamıyorsam 99 gram daha hafif ve daha ince.Siyah,beyaz ve gümüş gri renkleri mevcut.Fiyatları spot piyasada ortalama olarak 275-350 Ytl arası olarak değişiyor(gittigidiyor vb sitelerde).Teknosada 469,00 YTL fiyatı.Bu yüzden internetten almanızı tavsiye ederim .275 Ytle ye satılan psp ile 350 ytl ye satılan psp arasındaki tek fark satan kişinin yapıcağı kardır yani ucuz psp kötüdür diye düşünmeyin.Dikkat etmeniz gereken şeyler psp'nin ekranında ölü piksel olup olmadığı ve Refurbished olarak isimlendirilen tür.

Refurbished Nedir?(Bu kısım khalkedon'dan alıntıdır)
Refurbihed ürünler kesinlikle ve kesinlikle sorunlu makinelerdir, alındığı andan itibaren tehlikelidir, ne zaman patlayacağı belli olmayan bir bomba gibidir de diyebilirim. Maalesef ki bu tür ürünler zaman zaman piyasaya dağıtılmakta. Bir çok kullanıcı Refurbished kullandığını bile bilmez aslında. Bu ürünlerin pil yuvalarının sol yan duvarına "REFURBISHED" yazılı metalik renkte sticker bir bant yapıştırılmaktadır. Amerika'da bu yasaldır ve yarı fiyatında da aşağı fiyata satılır (Türkiye'de böyle bir resmi satış görmedim). Türkiye piyasasında sadece spot olarak satışı yapılır.

Refurbished'ın anlamını belki de tam olarak bilmeyenler olabilir; hatalı, sorunlu makinelerin yeniden gözden geçirilerek satışa sunulmasıdır..
Türkiye dışından psp alanların kafasına takılan konu olan kopya oyun çalıştırmı? ya geldik.Eğer amazon vb sıfır ürün satan sitelerden aldıysanız o haliyle kopya oyun çalıştıramazsınız.Yapılması gereken pandora yöntemiyle psp yi custom fw(cfw) ye geçirmek.Pandora yöntemi sitede mevcut o yüzden burdan anlatmıycam lütfen sizde burdan sormayın downgrade/upgrade bölümüne bakın.

Hafıza Kartı

Psp'nin kendi hafızası yok bu yüzden yanında birde memory stick(ms-hafıza kartı) almanız lazım piyasada psp'ye göre olan ms'ler 32 mb'dan başlıyor 16Gb'a kadar çıkıyor.Sandisk ve sony markalar psp için ms üretiyorlar birde sahte kartlar mevcut.Elinizdeki kartın sahte mi orjinal mi olduğunu öğrenmek istiyorsanız psp yi açın photo,music veya game menulerinden herhangi birinde memory stick sekmesinin üstüne gelin üçgene basın information'a girin gelen ekranda Magic gate in karşısında supported yazıyorsa kartınız orjinal eğer unkown yazıyor ise kartınız sahte .Sahte kartlarda kalite kalite değişiyor.Bazıları hiç sorun çıkarmazken (sadece biraz daha düşük yazma hızı) bazı sahte kartlar oyun sırasında takılma yapabiliyor.Birde flashı ile oynanarak boyutu büyük gösterilen kartlar var.Örneğin; 1gb'lık bir kartın flashı ile oynanıyor ve özelliklere baktığınızda 4 gb olarak gözüküyor, bu kartlar 1 gb dan büyük veriler attığınızda almaz ve courpet data olarak görünmesine sebep olurTavsiyem en az 2 veya 4 gb'lık bir ms alın çünkü son çıkan oyunların boyutları 1.7 gb ı buluyor.Dikkatli olun ucuz kart alıyım derken bozuk kartlarla uğraşmak zorunda kalmayın.Pspnizi ilk aldıysanız bilgisayara bağladığınızda gerekli dosyaların bulunmadığını göreceksinizdir.
Bu yüzden psp'yi veya hafıza kartını ilk aldığınızda psp'nin System Settings menüsünden "format memory stick" diyerek psp'nizin hafıza kartına format atıp gerekli klasörlerin oluşmasını sağlayabilirsiniz.

Oyunlar Açılmıyor mu?(recovery menu ayarları)

Sonunda psp yi Aldınız cfw ye geçtiniz .iso veya .cso uzantılı oyunu hafıza kartında ISO klasörü açıp içine attınız gameden çalıştırmak için basıyorsunuz ama o da ne 8005013 gibi birşeyler yazdı ve oyun açılmadı mı?O zaman recovery menuden bazı ayarları yapmanız gerekiyor.Psp yi tamamen kapatın.R tuşuna basılı tutun ve psp yi açın.Karşınıza dos ekranı gibi bir ekran ve menu gelicek.Ordan configuration girin ve gelen menude 5.sırada umd mode diye birşey var onun üstüne gelin X tuşuna basarak umd mode un karşısındaki yazıyı değiştirin sony np 9660 -no umd- yazısını bulunca durun back yapın ve tekrar ilk menuye dönün.
Şimdi menuden advanced sekmesini seçin ordan advanced configuration u seçin gelen menude plain modules in UMD/ISO 'nun karşısında disabled yazıyor ise üstüne gelip X tuşuna basın ve enabled yapın .Artık tamam back tekrar back ve exit yapın psp açılacak.Game menusunden oyunu çalıştırın çalışması lazım.

Çok Partlı Oyunları Birleştirme

İndirdiğimiz oyunlar genelde birden fazla partlı olabiliyor.
Bu durumlarda indirdiğimiz dosyaları aynı klasöre indirip, 1. dosyanın içini açıp cso veya iso dosyasını pspye atmamız yeterli.
Eğer rar dosyasında PSP_GAME veya SYDIR, USRDIR adlı dosyaları görürseniz oyununda içini açmışsınız demektir, bir klasör geriye gidip o dosyayı pspye atmanız yeterli.


Arkadaşlar şimdilik bu kadar kaç saattir pc başında bununla uğraşıyorum biraz ara vermem lazım eksik bölümleri sonra
Anlamadığınız,yapamadığız ,takıldığınız noktolar olursa bu başlık altından sorabilirsiniz
Eğer yazım hataları yapmışsam kusura bakmayın gözümden kaçmış olabilir söyleyin yazım hatlarını nerde yaptığımı ben düzelteyim.
Tekrar söylüyorum bu başlıkta anlatılan konular hakkında başlık açmayın, burdan sorun anlamadığınız yerleri
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://teknoman.yetkin-forum.com
 
Yeni başlayanlar, almayı düşünenler lütfen soru sormadan önce bunu okuyun
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
TEKNOMAN HELP :: Ps :: Psp :: Yeni Başlayanlar, Psp Almayı Düşünenler-
Buraya geçin: